Πριν από 1 ώρα
Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008
Ο Αλέκος Κοντός στηρίζει τα καρτέλ!
Ναι είναι αλήθεια! Ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με 150 εκατομμύρια, από τα δικά μας λεφτά, τον φίλο του τον Κοκκινούλη, για την συγκέντρωση των ΣΙΤΗΡΩΝ.
Μην αρχίζετε να φωνάζετε. Θα σας εξηγήσω γιατί ο Κοκκινούλης έφτιαξε καρτέλ (που τώρα το στηρίζει ο Κοντός) και γιατί διαφωνώ με το μέτρο, όπως αυτό εξαγγέλθηκε.
Ξεκινάμε με τον ορισμό: "Καρτέλ, σύμφωνα με τα λεξικά, σημαίνει συμμαχία ανεξάρτητων μεταξύ τους επιχειρήσεων αλλά ομοειδούς δραστηριότητας, προκειμένου να ελέγξουν τις τιμές, την παραγωγή και τον ανταγωνισμό στον κλάδο τους" και "Τελικώς, όπως φαίνεται στην περίπτωση του γάλακτος, το εμπορικό παιχνίδι των επιχειρήσεων σε συνθήκες ολιγοπωλιακής αγοράς το πληρώνει ο καταναλωτής" (Kathinerini.gr)
Και συνεχίζουμε με μια μικρή υπενθύμιση για το τι έγινε φέτος με το σκληρό σιτάρι: Η τιμή κατά την συγκομιδή ήταν 30+ λεπτά το κιλό. Ο Κοκκινούλης και η παρέα του έβαλαν στόχο να συγκεντρώσουν τα σιτάρια των παραγωγών τους και να τα πουλήσουν ακριβότερα. Ως εδώ τίποτα το επιλήψιμο. Στην πορεία της διαπραγμάτευσης με οίκους του εξωτερικού και ενώ η τιμή είχε φτάσει στα 35+ λεπτά το κιλό, για τους δικούς τους λόγους δεν το πουλήσανε αλλά βάλανε ψηλότερο στόχο, στα 40 λεπτά. Δεν ξέρω αν αυτό έγινε λόγω ερασιτεχνισμού, πολιτικών φιλοδοξιών ή ήταν απλά μια κακή επιχειρηματική επιλογή.
Η συνέχεια βέβαια δεν είχε happy end, η τιμή του σιταριού έχει πέσει κάτω από τα 30 λεπτά (και έχουν υπάρξει και έξοδα) και άρχισε το στρίμωγμα για το πώς θα πληρωθούν οι αγρότες για την σοδειά τους. Για να μην αναφέρω εδώ το γεγονός ότι οι αποθήκες είναι γεμάτες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποθηκευτεί το καλαμπόκι που συγκομίζεται το φθινόπωρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην περαιτέρω κατρακύλα της τιμής του (του καλαμποκιού).
Και ερωτώ:
· Ήταν ή όχι μια επιχειρηματική επιλογή να μην πωληθεί το σιτάρι στα 37-38 ή 39 λεπτά; Ατυχής βέβαια, αλλά δεν ήταν επιλογή;
· Ποιός εκτίμησε και με ποιά στοιχεία ότι το σιτάρι θα μπορούσε να πουληθεί 40 λεπτά φέτος;
· Η συγκέντρωση του προϊόντος και η προσπάθεια να επιτευχθεί ψηλότερη τιμή είχε σαν στόχο το κέρδος βέβαια. Αν είχε πουληθεί το σιτάρι 70 λεπτά το κιλό θα μας είχε μοιράσει κανένας ένα μέρος από τα κέρδη;
· Αν η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση είναι αρνητική, γιατί θα πρέπει τώρα που τα πράγματα πήραν αρνητική τροπή να μοιραστούμε ΟΛΟΙ την ζημιά;
Πρόβλημα με την διάθεση του σιταριού δεν υπήρξε φέτος. Υπήρξαν καλές και κακές επιλογές και θα πρέπει να μην επιβραβευτούν οι δεύτερες.
Για το καλαμπόκι η κατάσταση είναι διαφορετική. Η όποια λογική διόρθωση της τιμής του στρεβλώθηκε από την επίδραση άλλων αγροτικών προϊόντων (αποθηκευμένο σιτάρι, φυγή καλλιεργητών βαμβακιού, τεύτλων, βιομηχανικής τομάτας) και την πιστωτική κρίση που συνέπεσε με την συγκομιδή του και αυτό είχε αποτέλεσμα την παράλογη πτώση της τιμής.
Και εδώ υπάρχουν ερωτήματα:
· Ποιός είχε τα στοιχεία για την έκταση της καλλιέργειας φέτος και την αναμενόμενη παραγωγή;
· Ποιά ήταν η πρόβλεψη για την τιμή του καλαμποκιού (αν υπάρχει κάποιος αρμόδιος ή ικανός στην Ελλάδα να κάνει προβλέψεις τέτοιου είδους);
· Ποιός άφησε τους κτηνοτρόφους να αγοράσουν ενσίρωμα με τιμή που αν αναχθεί σε καρπό καλαμποκιού είναι 30+ λεπτά το κιλό;
· Έχει ενεργοποιηθεί η παρέμβαση τώρα που η τιμή έχει πέσει κάτω από τα 10 λεπτά το κιλό;
· Ποιός συνυπέγραψε στη Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι η τιμή παρέμβασης 10 λεπτά; Ποιός είναι υπεύθυνος να είναι η τιμή παρέμβασης ανάλογη με το κόστος παραγωγής;
· Ποιός έπρεπε να έχει σχέδιο δράσης για την έξοδο από την κρίση;
· Πότε ο Κοντός κατάλαβε ότι υπάρχει πρόβλημα; Όταν το είχε καταλάβει και ο περιπτεράς στο τελευταίο χωριό της Θεσσαλίας;
· Θέλει ο Κοντός να βοηθήσει τους παραγωγούς ή να σηκώσει τον Κοκκινούλη από το καναβάτσο; Τι θα γίνει με τους παραγωγούς που ΗΔΗ έχουν πουλήσει το καλαμπόκι τους κάτω από 10 λεπτά γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή;
Για να το μαζέψουμε λίγο:
Η αγορά του σιταριού το καλοκαίρι κινήθηκε σε πλαίσια αποδεκτά, ενώ ακόμα και σήμερα είναι ενεργή (αλλά πιο κάτω όμως). Επομένως ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ παρέμβαση του Υπουργείου, γιατί δεν είναι υποχρεωμένοι οι Έλληνες φορολογούμενοι να επιδοτούν κάθε αποτυχημένη ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ προσπάθεια. Αν ανοίξει αυτός ο δρόμος, να ανακοινώσει ο Αλογοσκούφης που θα κάνουν αιτήσεις για οικονομική βοήθεια οι χιλιάδες δοκιμαζόμενοι μικροεπαγγελματίες της χώρας.
Η αγορά του καλαμποκιού έχει καταρρεύσει τελείως, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πουλάνε (όταν μπορέσουν) κάτω του κόστους. Να υπολογιστεί το κόστος παραγωγής και να βρεθεί τρόπος ΟΛΟΙ οι παραγωγοί να εισπράξουν προκαταβολή τουλάχιστον το κόστος.
Τα χρήματα να πάνε στους ΑΓΡΟΤΕΣ και ΟΧΙ στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ή στις ΕΝΩΣΕΙΣ για οφειλές.
Όπως συζητιέται για τις τράπεζες, να γίνει αυστηρή εποπτεία και έλεγχος ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ των αγροτών.
Αν δεν γίνουν τα παραπάνω:
Να γίνουν ολοσέλιδες καταχωρήσεις σε όλες τις εφημερίδες με φωτογραφία του Υπουργού και συνέντευξή του για την "άλλη γεωργία". Την γεωργία στην οποία θα καπνίζουν κοχίμπας οι λίγοι και θα ντρέπονται να βγουν στο καφενείο οι πολλοί.
Να δώσει και καμιά συμβουλή ο Υπουργός, τι να σπείρουν φέτος οι αγρότες. Καλαμπόκι, βαμβάκι ή σιτάρι; Και μην πει για καρπούζια, το είχε κάνει άλλος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου