Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Στην αγροτιά να δεις κρίση


Υπάρχει μια παραδοχή ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμη δεν έχει πλήξει τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα (εργαζόμενους, μισθωτούς, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους).
Και ενώ η επικαιρότητα είναι στραμμένη στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται για τους παραπάνω, κανείς δεν μιλά για την κρίση που έχει ήδη πλήξει την πιο αδύνατη κοινωνική τάξη, τους αγρότες.

Τους Ελληνες αγρότες που πλήττονται από την κρίση με πολλούς τρόπους. Από την κάθετη πτώση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, από την κατακόρυφη άνοδο του κόστους παραγωγής και από την ανυπαρξία μηχανισμών παρέμβασης (π.χ. συνεταιρισμοί, έλεγχος της εμπορικής δραστηριότητας, κρατική παρέμβαση κ.λπ.).

Περισσότερες από 500.000 αγροτικές οικογένειες (οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί) αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και η κυβερνητική αρωγή είναι ανύπαρκτη και απούσα. Μια καταγραφή στην εξέλιξη των τιμών αποδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα των αγροτών και την έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης.

(Δίνει στοιχεία)

Η πτώση των τιμών δεν επηρεάζει μόνον το αγροτικό εισόδημα. Εχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα της ελληνικής περιφέρειας.Τώρα ο κόσμος εκτός Αθηνών περιμένει τα 2 δισ. ευρώ των κοινοτικών επιδοτήσεων (ενιαία ενίσχυση). Από τις 15 Οκτωβρίου μπορούσαν να δοθούν. Ακόμη δεν ακούστηκε τίποτα. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πόση υπομονή θα κάνει ο αγροτικός κόσμος!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΜΟΥΣΗΣ (http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=40839184)



Δεν υπάρχουν σχόλια: