Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Ειρήνη ημίν συνάδελφοι ...

Βλέπω ότι αρχίσανε να προβάλλονται τα φετινά επεισόδια του σήριαλ ΟΣΔΕ.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει νάζια, το υπουργείο δεν κάνει τίποτα ακόμα (εκτός από πρόβες πώς θα παρακαλάει την προαναφερόμενη να κάνει την "θυσία" και φέτος) ενώ η ΠΟΣΕΓ τους ξεφωνίζει (και λίγα λέει).

Μέσα στην γενικότερη αφασία βγαίνει η ΕΓΜΕΣΕ και ζητάει να γίνει Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη. Και ο συμπαθής Μιχάλης ζητάει να πάνε όλα στο κράτος, λες και δεν ξέρει την κατάσταση που βρίσκονται οι υπηρεσίες και ειδικότερα οι νομαρχιακές.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη τα πράγματα είναι απλά και μπορούν να γίνουν ως ακολούθως:

Δεχόμαστε ότι φέτος έχει γίνει επιτέλους η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων και υπάρχει ενήμερη βάση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. (Αν αυτό δεν ισχύει, παραιτείται άμεσα η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ που διαβεβαιώνει το αντίθετο, οδηγούνται στην δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για την ολιγωρία, τις παραλήψεις τους και την προσπάθεια εξαπάτησης των Ευρωπαίων εταίρων και ανακοινώνεται στους αγρότες ότι οι επιδοτήσεις τους φέτος πέταξαν μαζί με τον 14ο μισθό.)

Οργανώνεται η web εφαρμογή (όπως προτείνει και το ΓΕΩΤΕΕ), πράγμα εφικτό στον χρόνο που απομένει. Ανοίγει μητρώο εξουσιοδοτημένων χειριστών που θα μπορούν υπεύθυνα (με ευθύνη συγκεκριμένη και βαριά λέω, πράγμα που λείπει από το σημερινό χάλι) να κάνουν καταχωρήσεις στο σύστημα. Οι προδιαγραφές υπάρχουν από το 2003, όλοι οι καλοί χωράνε. Και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι συνεταιρισμοί και η ΕΓΜΕΣΕ και οι ιδιώτες γεωπόνοι. Ακόμα και μεμονωμένοι αγρότες να μπορούν να έχουν κωδικό πρόσβασης, μόνο όμως για την δική τους δήλωση.

Μέσα από την web εφαρμογή, με κλειδί τον ΑΦΜ, να μπορούν να τυπωθούν ή να προβληθούν οι (οριστικές και κλειδωμένες όπως προείπαμε) δηλώσεις του 2009. Και στην συνέχεια να αντιγραφούν ή και να τροποποιηθούν για το 2010. Με ευθύνη του πιστοποιημένου φορέα ή του ίδιου του αγρότη (αν κάνει τις αλλαγές μόνος του).

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ να έχει συνεργεία άμεσης δράσης ανά νομό που με επιτόπιους ελέγχους, ύστερα από αίτηση, θα επιλύουν τις συγκρούσεις (αλληλοεπικάλυψη αγροτεμαχίων) και το κόστος αυτό θα το πληρώνει αυτός που έκανε την λάθος καταχώρηση.

Όταν τελειώνει η ηλεκτρονική συμπλήρωση της αίτησης, το σύστημα να την εκτυπώνει προς υπογραφή, μαζί με την λίστα των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα πρέπει να συνυποβληθούν για τον διοικητικό έλεγχο.

Η αίτηση να θεωρείται κατατιθέμενη όταν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου και θα κατατίθεται μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (την λίστα είπαμε θα την βγάζει το σύστημα).

Με την λίγη εμπειρία που έχω από πληροφορική, ΟΣΔΕ, αγρότες και Ελληνικό Δημόσιο, πιστεύω ότι τα παραπάνω είναι εφικτά, στα υφιστάμενα χρονικά πλαίσια.

Μικροπροβλήματα που πιθανόν να υπάρξουν (μικρά νησιά κλπ) λύνονται εύκολα. Μην ξεχνάμε ότι το 2010 μειώνονται οι δικαιούχοι σε αυτούς που παίρνουν πάνω από 200 ευρώ.

Ποιος πληρώνει το κόστος (όπου υπάρχει); Ο ίδιος που θα το πληρώσει αν κάνει το λειτούργημα και φέτος η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ποιος μπορεί να με πείσει ότι η μέθοδος που περιγράφω δεν είναι εφικτή; Και μην μου πείτε τίποτα για αυτό που θεώρησα δεδομένο στην αρχή (πέμπτη παράγραφος) γιατί στην αντίθετη περίπτωση δεν θα έχουμε ΟΣΔΕ αλλά παραιτήσεις, δικαστήρια, μπλόκα εκτός εποχής κτλ.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: