Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

To 944% της υπερβολής λέγεται λαϊκισμός


Συμπαθής κατά τα άλλα ο συνάδελφος γεωτεχνικός (και μόνο το γεγονός ότι έχει τόσα χρόνια προϊστάμενο τον Τζανέτο προκαλεί μια συμπόνια).

Αλλά κανείς σοβαρός μελετητής, δεν θα υπέγραφε "μελέτη" που περιέχει το απόσπασμα που παραθέτω στο τέλος του post.

Αρχικά να παρατηρήσω πως δεν βάζουμε στις μελέτες τους αριθμούς που μας βολεύουν. Δεν ήταν 0,18 η τιμή του σκληρού σιταριού αλλά 0,30 με 0,35. Αυτόματα το 944% γίνεται από 485 έως 566 % (ακριβότερο το ψωμί από την τιμή παραγωγού κτλ). Και έχουμε και παράπλευρο συμπέρασμα: Ο Κοκκινούλης αύξησε κατά 195% την κερδοσκοπία στο ψωμί! (Έτσι συνάδελφε; 944/485;)

Αλλά ας ξεπεράσουμε το μικρό μαγείρεμα των αριθμών, ας πάρουμε τις αναφερόμενες τιμές (για μαλακό σιτάρι) και ας μπούμε στην ουσία:

Από που και ως που, αγαπητέ συνάδελφε γεωτεχνικέ, το κόστος του ψωμιού καθορίζεται μόνο από την τιμή του σταριού; Χτυπάς το σιτάρι με το μαγικό ραβδάκι και από τον σωρό στην αποθήκη στην Λάρισα γίνεται φραντζολάκι στην ψωμιέρα μου;

Δεν έχει άλλα κόστη στην μετατροπή του σε ψωμί και στην διάθεσή του στον καταναλωτή;

Δεν μεταφέρεται, αποθηκεύεται, ελέγχεται, αλευροποιείται, μεταφέρεται, αναμιγνύεται, επεξεργάζεται, ψήνεται, ίσως ξαναμεταφέρεται, διατίθεται ΛΙΑΝΙΚΑ, πετιέται ίσως όταν μπαγιατεύει; Μήπως σε αυτή την διαδρομή κρύβεται το 726% της τιμής παραγωγού, που εσύ το λες κερδοσκοπία και εγώ το λέω ΚΟΣΤΟΣ;

Μήπως το υπόλοιπο (944-726=) 218% της τιμής παραγωγού, που είναι παράλληλα το 30% του τελικού κόστους του ψωμιού στην τσάντα σου (και το 23% της τιμής του ψωμιού που πληρώνεις), δεν είναι κερδοσκοπία αλλά ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ;

Τι είναι αυτό; Το ανάποδο από αυτό που έκανε ο Κοκκινούλης με τα σιτάρια φέτος, αλλά και χωρίς να έρχεται ο Αλέκος να σε ξελασπώνει αν τα κάνεις μαντάρα.

Αν βέβαια θέλει κάποιος παραγωγός να κερδίσει όλο το κομμάτι της "κερδοσκοπίας" ας αγοράσει φορτηγά, γεφυροπλάστιγγες, σιλό, κυλινδρόμυλους, ενσακιστικά, άλλα φορτηγά, φούρνους, να νοικιάσει μαγαζιά (στο "Gaea Lifestyle Center" ίσως που περνάει και πολύς κόσμος), να προσλάβει προσωπικό με το ΙΚΑ του και τα σέα του, και τότε να το πουλάει το σιτάρι του με 944% κέρδος.

Εναλλακτικά, αν θέλει κάποιος καταναλωτής να αγοράζει φτηνό ψωμί να το παραγγείλει σε μένα. Θα πρέπει να πάρει βέβαια 150.000 τόνους ψωμί, μετρητοίς, τον Ιούλιο, παραλαβή από τις εγκαταστάσεις που θα φτιάξω ανάμεσα Λάρισα και Καρδίτσα (για να ψήνεται μόνο του το ψωμί από τον λίβα). Θα το πάρει όμως φτηνά. Μόνο 100% πάνω από το κόστος του σιταριού. Τρέξτε, ψωμάκι με 35 - 40 λεπτά το κιλό.

Συμπέρασμα:

Δεν γράφουμε ό,τι μας κατέβει για να καταδείξουμε ένα (υπαρκτό) πρόβλημα με το άνοιγμα της ψαλίδας παραγωγού - καταναλωτή.

Ερευνάμε τις πραγματικές ευθύνες όλων, έστω και αν συμπεριλαμβάνονται κάποιοι από αυτούς που υπογράφουν την πρόσληψή μας ή την μισθοδοσία μας.

Δεν χαϊδεύουμε τα αυτιά των αγροτών, μόνο και μόνο για να μην ακούνε το 2% των εισφορών τους στον ΕΛΓΑ που καταλήγει στις τσέπες μας.

Τότε και μόνο τότε λεγόμαστε επιστήμονες και μελετητές και γεωτεχνικοί.

Και βέβαια δημοσιογράφοι δεν είναι αυτοί που έχουν εξασκηθεί στην τέχνη του copy & paste και καταπίνουν αμάσητο (και σερβίρουν και στον κοσμάκη να το φάει) οτιδήποτε βρουν στο Ιντερνετ και χωράει στην ιστοσελίδα ή την φυλλάδα τους.

Ποιητές, αντίστοιχα, δεν είναι αυτοί που ψάχνουν ρίμα για το "ληστεία" και το μόνο που βρίσκουν είναι "αγυρτεία". Κι εγώ δεν είμαι ποιητής (που λέει και ο Παπάζογλου)....

Και μια και το 'φερε η κουβέντα:

Εκείνη η περιβόητη μελέτη για τις αναμενόμενες τιμές των σιτηρών πότε έγινε; Όταν δημοσιεύτηκε; Οι προβλέψεις της, για τις τιμές, πότε είχαν κοινοποιηθεί στους μεγάλους brokers των ενώσεων; Ποια ήταν η αντίδρασή τους και πως πρέπει να την σχολιάσουμε;

Θα ήταν χρήσιμες οι απαντήσεις γιατί δεν μπορώ να γράψω για κάποια θέματα κάνοντας υποθέσεις.

Επίσης, θα μπορούσε κάποιος συνγεωτεχνικός (με ανάλογες σπουδές και ειδικότητα) να μου λύσει μια απορία: Αν μαζέψω κουκουναρόσπορο (τιμή στο δάσος = 0) και τον βάλω σε σακουλάκια που τα πουλάω 1,5 ευρώ, πόσο τοις εκατό ακριβότερα θα τον πουλάω; Εγώ δεν μπορώ να το υπολογίσω γιατί το κομπιουτεράκι μου βγάζει λάθος (διαίρεση με το μηδέν). Θέλω να ξέρω αν θα είμαι κερδοσκόπος ή όχι.


Τμήματα του επίμαχου δημοσιεύματος (από το site της ΠΑΣΕΓΕΣ και άκριτα αναδημοσιευμένο και αλλού):

Ακριβότερα έως 944% σε σχέση με την τιμή στο… χωράφι, εξακολουθούν ν’ αγοράζουν οι καταναλωτές στο… ράφι βασικά είδη τροφίμων και αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από σχετική έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ. ............................................................

Τη μερίδα του λέοντος αποκομίζουν οι έμποροι και λιανοπωλητές που εισπράττουν έως και το 60% της ψευδούς τιμής των τροφίμων, καταγγέλλει ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος.
Από την έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ προκύπτει, επίσης, πως, ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν σε δεκαπλάσιες σχεδόν τιμές τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, στις τσέπες των αγροτών καταλήγει μόλις το 10% της αξίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ το ψωμί: Το τύπου «χωριάτικο» πωλείται προς 1,7 ευρώ ανά κιλό, ενώ ο παραγωγός εισέπραξε για το μαλακό σιτάρι 0,18 ευρώ/κιλό. Στον καταναλωτή τελικά φτάνει ακριβότερο το ψωμί κατά 944%, αλλά από την πρωτοφανή αυτή ληστεία ευνοημένοι φαίνεται πως είναι οι πάσης φύσεως μεσάζοντες και λιανοπωλητές και όχι βέβαια ο αγρότης, καθώς το μερίδιό του είναι μόλις 11% από την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής.
Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το μέγεθος της κλοπής αγροτών και καταναλωτών:
Στα 100 ευρώ που πληρώνει για την αγορά ψωμιού ένα νοικοκυριό, μόνο τα 10 πηγαίνουν στον παραγωγό. .....................................................


Ακριβότερα κατά 650% πωλούνται το αλεύρι στην αγορά σε σχέση με την τιμή παραγωγού, το ρύζι +324%, η ζάχαρη +265%, το χύμα κρασί +378%, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο +239%, οι ελιές Καλαμών +220%, το μέλι +314%, τα ψάρια +333%, το μοσχαρίσιο κρέας +239%, το τυρί φέτα +206%, η γραβιέρα +305% κ.ο.κ. ...........................................

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφε έχεις ΤΕΡΑΣΤΙΟ άδικο και πραγματικά με απογοητεύεις. Τα υπόλοιπα του ψωμιού ας τα χωρίσουμε σε 2 κατηγορίες τα εργατικά και τα υλικά. Ας ανεβάσουμε λόγω λοιπών υλικών κατα 100% το κόστος και ακόμα 100% για τα εργατικά. Σύνολο 200%. Τα υπόλοιπα συναδελφε? Τα υπόλοιπα? Το επιχείρημα που αναφέρεις για τα υπόλοιπα κόστοι είναι άτοπο. Είναι κλασσικό ηλίθιο Ελληνικό επιχείρημα. Επειδή δηλαδη το κάνουν και άλλοι τι σημαινει αυτό? Ειδαν οτι γαμ........ πλακώσανε και άλλοι.....


Μια αγορανομία γεμάτη γεωπόνους για αυτά τα θέματα είναι η λύση αλλά σσσσσσσσσ.... ησυχία το κράτος κοιμάτε οι συμβασιούχοι στη γαλέρα τραβάνε το κουπί

Geoponix (ο Γαλάτης) είπε...

Συνάδελφε
Διάβασε προσεκτικά την ανάρτηση.
Πουθενά δεν υποστηρίζω ότι είναι μελέτη. Άλλωστε δεν με (χρυσο)πλήρωσε κανένας γι'αυτό.
Και για να γίνω πιο σαφής βάζω bold τα συμπεράσματα.

Δυο επισημάνσεις μόνο:
Η χρήση ακραίων εκφράσεων (ηλίθιο επιχείρημα, είδαν ότι ...) μάλλον αποδυναμώνει την κριτική σου.
Η αγορανομία δεν είναι λύση για όλα. Σκέφτηκες ότι μπορούν οι παραγωγοί σιταριού να φτιάξουν και ψωμί; Και να το πουλάνε με λογικότερο κέρδος; Αλλά αφού βολεύονται με τις διάφορες αναθέσεις (τύπου ΟΣΔΕ) γιατί να μπαίνουν σε φασαρίες;